Tekenen

Mandala

Mandala betekent cirkel (Sanskriet). In bijna alle culturen wordt de cirkel als symbool voor eenheid gebruikt; zonder woorden voel je de veilige, omhullende ruimte van deze vorm. Door te tekenen binnen dit kader kunnen emoties en gevoelens, zichtbaar en begrepen worden.

Numerologische mandala

In 1996 tekende ik spontaan mijn eerste mandala, ingegeven door een intens persoonlijk rouwproces. In de jaren daarna verdiepte ik me in de numerologische mandala, waarbij alles met een datum omgezet kan worden in een persoonlijke creatieve tekening. Veel leerde ik tijdens de lessen bij studio Klankkleur in Grolloo en door zelfstudie over de magie van het getal.

Bij  opdrachten begin ik bij de gewenste datum die een speciale betekenis heeft: bijvoorbeeld een  geboorte- of adoptiedag, start van een project of bedrijf, trouw-, relatie-, sterf-, emigratiedag, etc. Na de berekeningen concentreer ik mij op de essentie van de vraag en laat ik mijn intuïtie de vrije hand. Symbolen en kleuren dienen zich zo moeiteloos aan en de mandala blijkt steeds weer een ‘in de vorm gegoten persoonlijke healing’ te zijn. Het is vreugdevol om de herkenning te zien als de mandala wordt opgehaald.

Vrij werk en exposities

Begin jaren 2000 exposeerde ik met mandala’s en vrij werk regelmatig in Groningen, Friesland en Drenthe waar ik toen woonde. Na mijn verhuizing naar Zutphen volgde ik in de jaren 2009 – 2011 de opleiding tot Holistisch tekendocent aan de Kolam bij Lisa Borstlap. Het was een vreugde om mijn passie te kunnen leven en tegelijkertijd zoveel nieuwe technieken en materialen te leren kennen en gebruiken.

Werk in opdracht:

Numerologische mandala’s maak ik in opdracht. Dit is een tekening inclusief voorgesprek en bij het ophalen mondelinge duiding & schriftelijke uitleg.

Mandala’s 2022 – 1997

Portretten

Sprookjes

Diversen